Om te slagen in deze wereld, moet je je geldmakers in goede staat houden.
Getalenteerde zangers oefenen hun stembanden, professionele atleten werken met voedingsdeskundigen en fysieke trainers, en kerststerren zijn niet zo verschillend.
In de plantenwereld hebben kerststerren die voor winst worden gekweekt, hun bladeren nodig om op het hoogste niveau van gezondheid en uiterlijk te zijn – anders zijn ze onverkoopbaar.
We linken naar leveranciers om u te helpen relevante producten te vinden. Als u via een van onze links koopt, we kunnen een commissie verdienen.
Maar misschien ben je geen commerciële kweker en verlang je gewoon naar mooi gebladerte bedekt met kleurrijke schutbladen voor de feestdagen.
Hoe dan ook, verschrompelde bladeren zijn dat wel niet wat je wilt. Zonder aantrekkelijk blad heeft een kerstster alleen nog maar zijn kleine, onopvallende bloemen over…
Daarom weten wat precies de bladeren van een kan veroorzaken Euphorbia pulcherrima verschrompelen is super belangrijk.
Even belangrijk is weten hoe u het probleem kunt oplossen, en nog belangrijker, hoe u het überhaupt kunt voorkomen.
Deze gids behandelt dat allemaal en meer.
Tegen de tijd dat je klaar bent met lezen, weet je precies hoe je kerststerren weelderig, levendig en gezond kunt houden. Ziet er niet uit als de geest van kerstplanten uit het verleden.
Voordat we beginnen, is dit het vermelden waard: een van de beste preventieve maatregelen die u kunt nemen, is simpelweg uw E. pulcherrima goed vanaf het begin. Een ons voorkomen is tenslotte een pond genezen waard.
Kijk voor een nuttige opfriscursus onze uitgebreide gids voor het kweken van kerststerren.
Laten we er nu in duiken en dit probleem in de kiem smoren!
1. Extreem milieu
Afkomstig uit Guatemala en Mexico, is de kerstster winterhard tot USDA-zones 9 tot 11.
Het is het gelukkigst bij een gematigd temperatuurbereik van 65 tot 70°F overdag en 60 tot 20°F ‘s nachts. Als zodanig is deze plant niet de grootste fan van de hitte, kou of snelle temperatuurschommelingen tussen de twee.
Stressvolle temperaturen te ver boven 70°F vervormen het blad en verkorten de levensduur van de plant, terwijl omstandigheden onder 50°F ervoor zorgen dat de bladeren verschrompelen voordat ze volledig afvallen.
En extreme temperaturen zijn niet het enige waar u op hoeft te letten – droge binnenwarmte in de winter of winderige omstandigheden in de tuin buiten kunnen een E. pulcherrima van de vochtigheid die het nodig heeft, wat vaak leidt tot uitgedroogd gebladerte.
Hard, zonverschroeiend intens licht en blootstelling aan volledige schaduw kunnen er ook voor zorgen dat het groen van deze plant verwelkt.
Hier is de oplossing voor al het bovenstaande: geef uw kerststerren een omgeving die zo optimaal mogelijk is.
Als je je kerststerren fulltime buiten laten groeienzorg ervoor dat hun kweekplaats in de volle tot gedeeltelijke zon staat, beschermd tegen wind en in USDA Winterhardheidszones 9 tot 11.
Voor buiten gekweekte planten in Zone 8 of ergens waar het kouder is, breng de plant naar binnen als de temperatuur onder de 50°F daalt. In een mum van tijd kunnen thermische dekens ook een beetje bescherming bieden tegen verrassende kou voor buitenbeplantingen.
Alle exemplaren die als kamerplant worden gekweekt, moeten worden bewaard in een ruimte met temperatuurregeling tussen 60 en 70 ° F, op een plek die indirect verlicht is en vrij van tocht.
2. Onjuiste irrigatie
Herinner je je het verhaal van Goudlokje en de drie beren nog?
Anders dan “doe geen dutje tijdens het inbreken”, is de moraal van het verhaal “niet te veel, niet te weinig, maar precies goed”. Zorgt voor smakelijke pap en voor goed bewaterde kerststerren.
Te weinig water zal de bladeren uitdrogen, terwijl te veel de wortels oververzadigt en leidt tot rot en problemen boven de grondlijn, zoals groeiachterstand en verschrompeld gebladerte.
Het is gemakkelijk om verkeerd water te geven … dus, hoeveel irrigatie zou moeten wij voorzien?
Probeer gedurende het groeiseizoen de grond te allen tijde vochtig te houden door water te geven wanneer het oppervlak droog aanvoelt.
Begin tijdens de rustperiode met eens in de twee weken water geven. Als de plant uitdroogt, is dat een teken dat je de frequentie van aanvullende irrigatie moet verhogen.
Zorg ervoor dat de container zelf een afvoergat of gaten heeft om overtollig water af te voeren. Maar wees gewaarschuwd: veel poinsettia-containers zijn verpakt in mooie folie of decoratief plastic, dat overtollig water kan vasthouden.
Dit kan verholpen worden door wat gaatjes in de bodem van de folie te ponsen, of simpelweg door de folie helemaal te verwijderen, permanent of alleen tijdens het irrigeren.
Zelfs als u uw irrigatie niet heeft, is het nog steeds mogelijk dat de grond drassig wordt door onjuiste grond.
Een medium dat vrij is van organisch materiaal of overwegend uit klei bestaat, houdt langdurig water vast, wat de wortels kan verstikken. En geen zuurstof naar de wortels resulteert in geen ondersteuning voor de bladeren, wat kan leiden tot bladverschrompeling.
Het is ook belangrijk op te merken dat een E. pulcherrima geeft de voorkeur aan een bodem-pH van 5,8 tot 6,2, en hoewel hij grond kan verdragen die iets boven of onder deze waarden ligt, zorgt het te ver in alkalisch of zuur gebied ervoor dat belangrijke voedingsstoffen niet beschikbaar zijn voor de plant – een andere mogelijke oorzaak van verschrompelde bladeren.
Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u potplanten in klei gaat planten, is het ook een verademing om te weten dat de meeste voorgemengde potgrond over het algemeen comfortabel binnen dit bereik valt.
Misschien wil je je eigen grondloze mix maken die vrij stroomt. Een 50/50 mix van veenmos en perliet is perfect voor een uitstekende afvoer.
Maar zelfs de perfecte grond kan in de loop van de tijd verdichten, en planten die verpotten nodig hebben maar nog niet hebben gekregen, kunnen uiteindelijk in drassige grond terechtkomen.
De oplossing hiervoor is eenvoudig: verpot je kerststerren in een pot van de volgende maat wanneer ze wortelgebonden worden.
4. Ondervoeding
Een plant die geen toegang heeft tot de voedingsstoffen die hij nodig heeft, kan symptomen in zijn bladeren ontwikkelen, zoals chlorose, necrose en algehele groeiachterstand.
Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium, kan het gebladerte van een kerstster verschrompelen als een eerste symptoom, maar alle soorten voedingstekorten kunnen een plant zodanig belasten dat deze fysiologische stress uiteindelijk leidt tot verdord en dood gebladerte.
Het is het beste om elk mogelijk tekort aan voedingsstoffen te behandelen als een directe bedreiging voor E. pulcherrima bladeren.
Als u vermoedt dat ondervoeding de oorzaak is van verschrompeld gebladerte, moeten uw planten worden gevoed.
Preventief moet het aanbrengen van een volledige meststof de voedingsbasis van uw kerstster dekken.
In een container gekweekte planten in grondloze media moeten tijdens periodes van actieve groei om de drie weken worden bemest met een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof.
Acht-ounce containers Jack’s Classic 15-30-15 NPK wateroplosbare kamerplantmeststof met micronutriënten van JR Peters zijn beschikbaar via Amazon.
Maar wees gewaarschuwd: te veel kunstmest aanbrengen kan leiden tot kunstmestverbranding.
De zouten in overmatige doses kunstmest trekken vocht weg van de plant, wat leidt tot symptomen zoals bladbruining, bladschurft, ontbladering en algehele verminderde groei.
Vermijd dit door eventuele meststoffen toe te dienen volgens de meegeleverde instructies.
5. Ongedierte en ziekten
Of het nu een griezelig kruipend insect is of een kronkelende bacterie, vijandige krachten kunnen een E. pulcherrima en beroof het gebladerte van zijn gezondheid en sierlijke ontzagwekkendheid.
En veel van deze problemen kunnen in een of andere vorm bladverwelking of verschrompeling veroorzaken.
Opmerkelijke poinsettia-plagen zijn onder meer wittevlieg, trips, schimmel muggen, spintmijten, bladluizen, wolluisen poinsettia-hoornwormen.
Bodemzwammen en waterschimmels, zoals soorten van Rhizoctonia, Pythiumen Thielaviopsis kan bij deze planten een handvol wortel- en stengelrot veroorzaken, terwijl aandoeningen zoals grijze schimmel, echte meeldauwen korst kan ook problematisch zijn.
Een goede teelt zou veel van deze problemen moeten helpen voorkomen, samen met het zorgvuldig selecteren van plaag- en ziektevrije kerststeraanplantingen van de kwekerij.
Ziekte en besmetting zijn over het algemeen minder waarschijnlijk binnenshuis, zolang u schone, ontsmette gereedschappen en containers gebruikt en in steriele grond plant.
Vermijd te veel of te weinig water, zorg voor een goede afwatering en controleer de planten op tekenen van ongedierte of ziekten voordat u ze binnenbrengt voor de winter als ze in de zomer buiten op vakantie zijn geweest.
U kunt meer lezen over het beheersen van ziekten en plagen bij kerststerren in onze algemene kweekgids.
Houd je hoofd op een draai om verschrompeling te voorkomen
Als tuinders is het heel belangrijk om te weten wat er met onze planten aan de hand is. Dit betekent een Jason Bourne-achtig situationeel bewustzijn hebben van alle mogelijke bedreigingen voor het gebladerte van een kerstster.
Hopelijk heeft deze gids u enkele ideeën gegeven over waar u op moet letten en hoe u problemen in de toekomst kunt voorkomen.
Voor fans van data en logging, een tuindagboek bijhouden van al uw tuinbouwgewoonten kan nuttig zijn om te documenteren wat de oorzaak kan zijn van een plantprobleem, zoals verdorde bladeren, en hoe u ermee omging.
Het opmerkingengedeelte hieronder is de perfecte plek voor al uw vragen, persoonlijke anekdotes of opmerkingen over verwelkte E. pulcherrima bladeren. We horen graag van je!
Krijg je geen genoeg van deze planten? Dan veel plezier met het nadenken over deze poinsettia-details De volgende: